Skip to main content
23140 21737 & 6945184205

Πρόγραμμα “Κάλυψη”: Δωρεάν Ενοίκιο για τρία χρόνια – ωφελούμενοι και κριτήρια

Το πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής “Κάλυψη” στοχεύει στην αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών για τη στέγαση ευάλωτων νέων ηλικίας από είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ).

Οι κατοικίες που θα μισθωθούν για τη στέγαση των νέων, σε 57 δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο, εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλλουν σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ):

α) Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι άτομα ηλικίας είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στις ωφελούμενες μονάδες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και υποβάλλουν την αίτηση για λογαριασμό του νοικοκυριού. Επίσης, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Οι εν λόγω δήμοι θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Ο ωφελούμενος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις ωφελούμενες μονάδες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά τον μήνα έκδοσης της παρούσας και να διατηρούν την ιδιότητα αυτή κατά την ημερομηνία ένταξής τους στο Πρόγραμμα.

β) Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αν μία οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται, (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους/τρίτεκνους/οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά). Πιο συγκεκριμένα στον ακόλουθο πίνακα:

γ) Τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια κατατάσσονται βάσει της μοριοδότησης που συγκεντρώνουν σε λίστα προτεραιότητας. Ο Δήμος καλεί τα νοικοκυριά κατά σειρά
προτεραιότητας να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών στο Δήμο τους
αυτά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή τους ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση. Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.

δ) Οι επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτει το πρόγραμμα είναι οι εξής:

– Οι δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία έτη. Η δαπάνη για κάθε κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της μίσθωσης με το οποίο η κατοικία είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ESTIA II» και «ESTIA 2021».

Δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και με τη λήξη αυτής. Κατά την διάρκεια της μίσθωσης είναι επιλέξιμο ποσό ύψους έως πεντακοσίων ευρώ (€500) ανά κατοικία για φθορές που προκύπτουν κατά την χρήση του ακινήτου και τεκμηριώνονται με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών δαπανών και εξόφλησης αυτών.

– Κόστη για την κάλυψη δαπανών μετακόμισης του νοικοκυριού (μεταφοράς οικοσκευής,
μεταφοράς λογαριασμών ΔΕΚΟ) έως του ποσού των χιλίων ευρώ (€1.000) ανά νοικοκυριό.

ε) Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελούμενου με την εγγύηση του Δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ότι αφορά την καταβολή του μισθώματος, κι έχει διάρκεια ισχύος τρία έτη. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα προβλεπόμενα στον αστικό κώδικα ως προς την ενοχική σχέση μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών. Σε περίπτωση διακοπής της μίσθωσης και απένταξης του νοικοκυριού πριν την συμπλήρωση των τριών ετών, αυτό δύναται να αντικατασταθεί από το νοικοκυριό που προηγείται στη λίστα προτεραιοποίησης.

Η ένταξη στο Πρόγραμμα προϋποθέτει την υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ του Δήμου ή ακόμη του νομικού προσώπου του Δήμου και του ωφελούμενου, το οποίο περιλαμβάνει τα βασικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο μερών. Στο συμφωνητικό ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον Δήμο ή το νομικό πρόσωπο αυτού και όλες οι
υποχρεώσεις που απορρέουν από την χρήση του μισθίου βαρύνουν το μισθωτή
.

Εδώ αναλυτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα “Κάλυψη”: ΚΥΑ – ΚΑΛΥΨΗ

👉 Like και Follow στα Social Media του γραφείου μας για άμεση ενημέρωση!

Facebook: https://bit.ly/kentro-politi_fb

Instagram: https://bit.ly/kentro-politi_insta